SSC GD Exam 26 November 2021 | Shift 1, Shift 2 and Shift 3 General knowledge and English Language Questions

 

 SSC GD Exam 2021 

(26 November 1st Shift Questions) 

SSC GD constable 2021 exam questions available here 26 November 2021 1st shift questions Here available.


1) Where is Charminar located ?
Ans : in Hyderabad
2) What is the full form of GNP ?
Ans : Gross National Product 
Note : NNP - Net National Product
3) Which state has started cow cabinet?
Ans : Madhya Pradesh
4) Cherry Blossom Festival is celebrated in which state of India ?
Ans :  Meghalaya
5) Smriti Mandhana is related to which state of India? Ans : Mumbai from Maharashtra
6) The members of the Legislative Assemblies of the Union Territories of Delhi and Puducherry were included in the electoral college for the President, under which constitutional amendment ?
Ans : The 70th Amendment 1992.
7) Which Tiger Reserve was awarded TX2 Award in the year 2020 ?
Ans : Pilibhit Tiger Reserve, Uttar Pradesh.
8) Which cricket stadium has a wall named after Rahul Dravid ?
Ans : There is a wall outside Chinnaswamy Stadium in the name of Rahul Dravid, on which three words Commitment, Class and Consistency are written.  These three words describe the personality of Rahul Dravid very well.
9) Sardar Vallabhbhai Patel was associated with which movement ?
Ans : Bardoli Satyagraha, 1928 It took place in Gujarat and it was a peasant movement led by Sardar Vallabhbhai Patel.
10) Which Indian organization was founded in 1875 ?
Ans :  by Arya Samaj, (Dayanand Saraswati)
11) Who is the Governor of Kerala State ?
Ans : Arif Mohammad Khan
12) What is the bone structure of the whole body called ?
Ans : Skeleton.
13) Where is Sariska Wildlife National Park located ?
Ans : Alwar District, Rajasthan


14) Tell the antonym of poor ?
Ans : Immortal.
15) tell the antonym of heat ?
Ans : Cold
16) Name the Synonyms of Elephant ?
Ans : Kunjar, Dwipa, Nag, Curry, Matang, Raj, Varan, Kumbha, Hasti, Gaja, Madkal.
17) Tell the antonym of literate ?
Ans : illiterate
18) tell the correct spelling of vidushi
19) Explain the meaning of the idiom showing vegetable garden ? 
Ans : false hope day
20) tell the antonym of alphabet ?
Ans : Latter
21) Chicken pox disease is spread by which virus ?
Ans : An infectious disease caused by varicella zoster virus.

22) What is used to build roads ?
Ans : Asphalt (a mixture of Alcatra, sand etc.) is used in the construction of roads.Coal tar, bitumen are also used in this.
23) If the leaf is related to chlorophyll, then the blood is related to ?
Ans : Hemoglobin.
24) Pir Panjal Pass is situated on the bank of which river?
Ans : On the banks of the Sutlej river, it separates from the main part of the Himalayas and starts running with the Beas and Ravi rivers on one side and the Chenab river on the other.  # Pir Panjal Pass connects Jammu and Kashmir and Srinagar
25) Where is Mollem National Park located ?
Ans : Goa

(26 November 2nd Shift Questions)

1) Lucknow is situated on the bank of river Gomti then Varanasi is situated on the bank of which river.
Ans : Ganga.
2) In which city the 13th edition of IPL 2020 was not held ?
Ans : 19 September to 10 November Abu Dhabi Dubai Sharjahan
3) Subhash Chandra Bose was the leader of which party ?
Ans : All India Forward Bloc.
4) Lala Lajpat Rai was the leader of which party ?
5) Where is Simlipal National Park located?
Ans : in Mayurbhanj district of Orissa state, 
6) Which state is related to Jagor dance
Ans : Haryana?


7) When the watermelon crop is sung,?
Ans :  in the plains of North India, sowing of watermelon is done in February, whereas while cultivating on the banks of rivers, sowing should be done from November to March.  Apart from this, sowing is done in the hilly areas from March to April.
8) To which are Pteridophyta related ?
Ans : Pteridophyta are plants of ferns and ferns.  They are especially found in coal fossils.
9) When was India's first economic survey ?
Ans :  done 1950-51.
10) Cambridge dictionary 2020 word of year Who has been Selected as ?
Ans : Quarantine
11) In the year 2020, how many beaches of India have got the Blue Flag Certificate ?
Ans : 8 are 
(Shivrajpur beach of Gujarat, Ghoghala of Diu, Kasarkode and Padubidri of Karnataka, Kappad of Kerala, Rushikonda of Andhra Pradesh, Golden of Odisha and Radhanagar beach of Andaman and Nicobar)
12) Which of the following statements is true about Babur ?
Ans : Babur was the first ruler of the Mughal dynasty, The last Bahadur Shah II
13) Dugong is the state animal of which Indian state ?
Ans : Andaman and Nicobar Islands.
14) Sports Minister Kiren Rijiju virtually inaugurated Kitne Khelo India State Center of Excellence in December 2020?
Ans : Total 8 its  Nagaland, Karnataka, Arunachal Pradesh, Manipur, Mizoram, Odisha, Kerala and Telangana.
15) In which state of India is the Brihadeshwara Temple located?
Ans : This is a Hindu temple in Tanjore, Tamil Nadu.
16) Give the meaning of the idiom to meet someone - meeting or face to face, meeting eyes with eyes.
17) Lime to tell the meaning of the idiom to harm, to harm
18) Name the synonyms of Vyom sky, sky, sky, pane, nabha.
19) Give the correct spelling of industrialization
20) one who acknowledges someone's favor single word grateful.
21) one who speaks many languages ​​single word multilingual
22) To build an air fortress idiom means ?
Ans : to make plans or to make imaginary plans.
23) synonyms of fish ?
Ans : Pisces Shafri Fish
24) Antonyms of anger ?
Ans : Forgiveness
25) Tell The antonym of ethnic?
Ans : Heterogeneous.
26) Jhingur __________ Used to be ?
27) Scorpions __________ venomous sting ?


(26 November 3rd Shift Questions)





Post a Comment

0 Comments